Fettfrysning – Borås

Våra fettceller är envisa och kan samlas i depåer på kroppen. Det gör de för att säkerställa vår överlevnad genom att lagra energi, men den hjälpen är ibland oönskad. När man trots god kost och mycket fysisk aktivitet ändå inte blir av med irriterande fettsamlingar kan det kännas tröstlöst. Dessa fettsamlingarna sitter vanligen på rumpa, lår och mage.

Många har även så kallade kärlekshandtag och veck på ryggen. För att bli av med dem en gång för alla är fettfrysning en effektiv behandling.

Vad är fettfrysning?

Fettceller tycker inte om kyla och kan till och med dö av den. Genom att kyla ned fettdepåerna på kroppen till -10 grader kan man döda fettcellerna i området. Behandlingen går praktiskt till så att man använder sig av en fettfrysningsmaskin.

Hos oss på Pro Clinique använder vi patenterad utrustning från Cryo Slim. Det är en fettfrysningsmaskin som på bara 60 minuter kan döda hela 30% till 40% av fettcellerna i ett utvalt område. Maskinen fungerar ungefär som en dammsugare där fettdepån på kroppen sugs in. Väl inuti maskinen kyls depån ned till högst -5 grader vilket gör att fettcellerna drabbas av aptos (naturlig celldöd) och försvinner ut ur kroppen genom den naturliga metabolismen.
Hos oss på Pro Clinique finns två enheter för fettfrysning. Det gör att vi kan behandla två olika områden på kroppen under ett och samma behandlingstillfälle.

Kan inte övrig vävnad som nerver och muskler skadas?

Man behöver inte oroa sig för att varken nerver eller muskler tar skada av behandlingen. Den påverkar endast fettcellerna.

Hur går en fettfrysningsbehandlingen till?

Innan man påbörjar behandlingen märks de områden som man vill behandla ut på kroppen. Man tar också bilder för att lättare kunna se hur kroppen förändras. Cryo Slim maskinen har många olika munstycken för olika delar av kroppen. När man valt ut ett passande munstycke placeras det på problemområdet där det suger in och kyler ned vävnaden. Munstycket får sedan sitta kvar i en timme. Efter detta följs behandlingen upp med några minuters massage.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat?

Det är viktigt att veta att processen i kroppen fortsätter i en lång tid efter det att behandlingen är slutförd. Det gör att man kan se det slutgiltiga resultatet efter tre till fyra månader. En enda behandling tar bort hela 30% till 40% av fettcellerna i området. Rekommendationen är att göra behandlingar i en kur på två till tre behandlingar för att få bort alla fettceller. Dessa behandlingar ska göras med cirka fyra till sex veckors mellanrum.

Hur länge håller det slutgiltiga resultatet?

Resultatet av en fettfrysning är permanent och håller för alltid. Det är emellertid viktigt att veta att man även efter en fettfrysning måste vara noga med kost och motion. Går man upp i vikt kommer naturligtvis kroppen och fettdepåerna att förändras.

Finns det några medicinska kontraindikationer?

Man ska inte genomgå en fettfrysning om man är gravid eller ammar. Man bör heller inte göra behandlingen om man lider av någon av dessa sjukdomar eller tillstånd: Raynauds sjukdom, ljumskbråck eller hepatit C. Om man är nyopererad bör man vänta ett år efter operationen innan man gör behandlingen. De som har en inopererad medicinsk enhet eller en stark överkänslighet mot kyla bör också undvika fettfrysning.

Vilka biverkningar kan fettfrysning ge?

Att göra en fettfrysning har visat sig vara relativt fritt från biverkningar, till skillnad från en traditionell fettsugning. Efter behandlingen kan man dock uppleva övergående domningar, stickningar och ömhet i området. Blåmärken kan också förekomma. Det är viktigt att veta att dessa biverkningar är snabbt övergående.

Vad ska man tänka på efter behandlingen?

Efter att man genomgått en fettfrysning kan man leva precis som vanligt. Det är bra att dricka lite extra vatten efter behandlingen samt att ta regelbundna promenader för att öka förbränningen.

Gör en fettfrysning ont?

Precis i början av behandlingen, när fettdepån sugs in och börjar kylas ned, kan man känna ett visst obehag. Detta brukar vara snabbt övergående eftersom kylan bedövar området. De flesta brukar kunna vila och koppla av under behandlingen utan att känna obehag.


TILLBAKA


BOKA TID

Scroll to Top