Pro Clinique

Plasma pen - Borås

Den tunna och känsliga huden kring ögonen brukar vara det område i ansiktet där hudens åldrande syns först. Hängande ögonlock och påsar under ögonen kan behandlas effektivt och icke-kirurgiskt med hjälp av plasma pen. Behandlingen är också lämplig för hängig hud, djupa rynkor, ärr och pigmentfläckar.
För den som söker ett icke-invasivt och snabbläkande sätt att behandla problemområden kan plasma pen vara ett utmärkt val.


Vad är plasma pen?

När man behandlar huden med plasma pen använder man sig så kalla elektrofulguration. Behandlingen går till så att man för ett verktyg med en elektrod som liknar en nål över huden. Det uppstår då en spänning mellan huden och elektroden så att en liten blixt av plasmaljus bildas. Denna blixt gör huden stramare och drar hudcellerna till varandra. Det sker genom att det en mycket kort stund bildas en liten kanal i huden som torkas ut av värmen från plasmablixten. Då försvinner också överflödig vätska ur huden. Efter behandlingen bildas även en liten ytlig skada på huden. När huden är trasig stimuleras så kallade fibroblaster för att åstadkomma läkning. Det i sin tur påverkar och stimulerar hudens egen produktion av kollagen, något som ger slätare och mindre slapp hud.

Hur lång tid tar det innan resultatet syns?

Man får räkna med att det tar ungefär två månader av läkning innan det slutgiltiga resultatet av en behandling med plasma pen syns. De små sårskorporna samt svullnaden som dyker upp efter behandlingen brukar oftast försvinna efter en vecka.

Gör behandlingen ont?

En av fördelarna med att använda plasma pen är att det flesta inte upplever att det gör ont. Skulle man ändå oroa sig för smärta kan man behandla huden med smärtstillande salva cirka en timme innan behandlingen.

Finns det några kontraindikationer?

Personer som lider av cancer, infektioner, autoimmuna sjukdomar eller hepatit ska undvika behandling med plasma pen. Även gravida och ammande ska vänta med behandling. Man bör också rådgöra med sin behandlare om man använder krämer som är receptbelagda i det aktuella området. Det gäller även om man äter någon typ av blodförtunnande medicin. Också eksem, rosacea och psoriasis kan vara ett hinder för behandling.

Vilka biverkningar kan behandlingen ge?

Oftast är biverkningarna av plasma pen små. Efter behandlingen kan dock en viss svullnad i huden uppstå. Det kan även klia och ömma en aning. Det beror mest troligt på nybildningen av kollagen i huden. Man brukar också få små skorpor på huden. De ser ut som små bruna prickar och skall inte pillas bort eftersom det finns en risk för att ärr bildas då.

Vad är viktigt att tänka på efter behandlingen?

Det är bra att låta huden vila från smink i ungefär tre dagar efter slutförd behandling. Det är också viktigt att skydda den nybehandlade huden från solen, därför rekommenderas att man använder solskyddsfaktor med minst spf 50. De skorpor som bildas vid behandlingen ska ej tas bort mekaniskt utan istället ramla av av sig själv, det för att undvika bildning av ärr. Det brukar ta ungefär en vecka innan skorporna helt försvunnit.
Eftersom NSAID- preparat, med verksamma ämnen som till exempel ibuprofen, diklofenak och acetylsalicylsyra, hämmar inflammation är det bra om man kan undvika dem efter behandlingen. Det beror på att man vill ha maximal effekt av sårläkningsprocessen man satt igång i huden.

Hur länge håller resultatet av plasma pen?

Resultatet av behandlingen är kvarstående och behöver inte göras om. I vissa fall lider dock patienten av extra mycket överskottshud vilket gör att upprepade behandlingar kan behövas.
Mellan dessa behandlingar bör minst två månader ha passerat. Även om resultatet av behandlingen kvarstår är det viktigt att veta att huden också fortsättningsvis kommer att åldras i normal takt.

Estetisk klinik i Borås

Vi är en av få estetiska kliniker i Borås och vi jobbar alltid med noggrannhet, dedikation & ärlighet.
Vi erbjuder dig som kund det senaste inom estetiska behandlingar & medicinsk hudvård.

Nyheter hos oss!

Kontakta oss

Österlånggatan 40
503 37 Borås

Scroll to Top