PDO Trådlyft

När man ser begynnande ålderstecken i ansiktet är det vanligt att man vill göra något åt det. Då är det bra att veta att man inte behöver genomgå invasiv kirurgi för att få ett piggare och fräschare utseende.

Med hjälp av trådlyft kan man med en enkel behandling lyfta ansiktet samt stimulera nybildning av kollagen utan att få missprydande ärr.

Vad är trådlyft?

Trådlyft är faktiskt precis vad det låter som. Man använder sig av tunna trådar som förs in under huden och sedan går att lyfta vävnaden med. Trådarna finns både med och utan hullingar beroende på vilket resultat man vill uppnå.

De är tillverkade av polydioxanon (PDO), ett ämne som är vänligt för vävnaden och bryts ned av kroppen efter ett tag. Själva införandet av tråden görs alltid av läkare. Tråden förs in under huden med hjälp av en kanyl med en mycket tunn, ihålig nål. När tråden sitter på plats kan man justera den tills man får fram önskat resultat. Därefter fästs den. Eftersom man för in tråden med hjälp av en nål får man inga ärr efter behandlingen, något som annars är vanligt efter ett traditionellt ansiktslyft. Då patienten är vaken under ingreppet kan personen i fråga själv vara med och tycka till vid justeringen av tråden genom att titta i en spegel.

Man kan välja att göra trådlyft på hela ansiktet eller delar av det, till exempel övre eller nedre delen.

Hur lång tid tar det innan man ser resultatet av ett trådlyft?

Redan precis efter lyftet kan man se ett resultat, men eftersom trådarna stimulerar nybildning av kollagen kommer det slutgiltiga resultatet att synas först efter några månader. Trådarna som används bryts ned av kroppen efter cirka sex till nio månader, men på grund av det nybildade kollagenet håller resultatet upp till två år.

Gör det ont?

Vissa patienter kan känna ett visst obehag när trådar med hullingar används, men eftersom man bedövas innan behandlingen är obehaget ofta litet. Nålen som används är otroligt tunn vilket gör att sticket i huden inte är speciellt kännbart.

Finns det några biverkningar eller risk för komplikationer?

Viss rodnad, svullnad och ömhet kan förekomma. Man kan också få små blåmärken efter behandlingen. Dessa biverkningar är dock snabbt övergående. De komplikationsrisker som föreligger är vandring av tråden och nervskador. Det är emellertid mycket ovanligt.

Finns det några kontraindikationer för trådlyft?

Man bör konsultera den läkare som ska utföra trådlyftet om man har hudinfektioner eller kraftig acne. Man bör också iakttaga försiktighet om man är gravid eller ammar. Även någon av följande sjukdomar eller medicinska tillstånd kan vara ett hinder för trådlyft: autoimmun sjukdom, blödarsjuka, om man har eller har haft bakteriell endokardit eller har anlag för att bilda keloider. Även den som tar blodförtunnande medicin bör undvika att göra denna typ av behandling.

Vad ska man tänka på före och efter ett trådlyft?

Före ingreppet är det bra att undvika kosttillskott och mediciner som kan verka blodförtunnande, till exempel Omega 3 och värktabletter av olika slag. Det är alltid bra att konsultera behandlande läkare om det före behandlingen om man känner sig osäker. Det är också fördelaktigt om man undviker att bära smink på samma dag som behandlingen ska utföras.

Efter behandlingen kan man leva i princip som vanligt, men det är bra att undvika kraftig motion och bastubad i en vecka. Man bör också undvika att utsätta ansiktet för tryck genom att till exempel sova på mage eller bära åtsittande mössor eller annat som trycker mot huden. Det även viktigt att undvika att röra det behandlade området i minst 24 timmar. Man ska heller inte göra en peeling eller använda någon form av syrabehandling på området under en vecka. Detsamma gäller rakning.

Passar trådlyft alla?

Trådlyft passar allra bäst för den som har lättare ålderstecken och vill se piggare och fräschare ut.

Behandlingen är också optimalt för den som vill ha ett lyft men inte vill genomgå invasiv kirurgi.

Om man har mycket lös hud och djupa rynkor så finns det andra behandlingsmetoder som är mer fördelaktiga.

Scroll to Top